Echoes of a proud nation: Kahnawake powwow

Het is alweer even geleden sinds mijn laatste blog; het regelmatig en chronologisch schrijven loopt enigszins in de soep. Dus vandaag neem ik jullie mee terug naar mijn dagje uit van twee weken geleden: toen ging ik naar de powwow in Kahnawake. Tot nu toe is dit, by far, de speciaalste dag van mijn Canada-avontuur.

More

Movisie fotoshoot

Ik ging op de foto voor Movisie, het Nederlandse kennisinstituut en adviesbureau voor sociale vraagstukken, waaronder de emancipatie van homojongeren. Naar aanleiding van een oproepje in Dito!’s nieuwsbrief besloot ik dat het tijd werd eens wat terug te doen voor alle info die ik vroeger van ze kreeg. Et voilà, het resultaat.

More

Zo baasje, zo hond

(12 januari 2014)

Zo. Hèhè, ik zit… Op een bankje waar 971 op staat gekladderd met zwarte stift. De betekenis is mij onbekend. Op dit eilandje, Île Simon, in de Loire zullen vast geen 971 bankjes staan, maar ik ben te lui om te gaan tellen. Verderop, bij wat mij het meest centrale bankje lijkt, staat een groep mensen, die allemaal vergezeld worden door één of meerdere honden; een Dalmatiër van een vrouw die wel iets weg heeft van Cruella de Vil, een wit met bruine Jack Russel – geen Pukkie dus -, een bordercollie schaapshond, een bruine Page-hond en nog een aantal niet determineerbare rassen. Het klopt wel dat honden het karakter van hun baasje weerspiegelen.

More

Oranges are not the only fruit

In kindergarten you used to just ask somebody’s name so you could call them if you wanted to play with the cars or when your doll was ripped out of clothes. With a simple first name, you were content, you played together, talked about how nice the teacher was and you became best friends. No hustle, just having fun. You were you. I was I. Very simple.

More

Life gets better together and more

Most people seem to use the word ‘gay community’ or ‘LGBT’ when they talk about people that don’t fit in the heteronormative standards of society. Personally, I prefer the use of the (English) term LGBTQI++, because this one shows the various possible identities better. When I use this term I often get questions like “What does it stand for?”, “What does it mean?” and “Why do you use it?” I’ll do my best to explain all this, but please keep in mind that definitions don’t always include everything and that you can discuss about what to include and what not to include within this definition. So please think about this after this informative column!

More

Sinaasappels zijn niet het enige fruit

Op de peuterspeelzaal vroeg je altijd hoe iemand heette zodat je ze kon roepen als ze moesten helpen in de bouwhoek of als je pop uit de kleren was gescheurd. Met een simpele voornaam was je tevreden, dan ging je samen spelen en kletsen over hoe aardig de juf wel niet was en werd je beste vrienden. Geen gedoe, gewoon gezellig. Jij was jij. Ik was ik. Heel simpel.

More

Life gets better together en meer

Toen ik de vorige keer mijn column schreef, heb ik er bewust voor gekozen om niet de hele gangbare (Nederlandse) term LHBT te gebruiken, maar LGBTQI++. Ondanks dat deze afkorting eigenlijk Engels is, denk ik dat deze veel beter de verscheidenheid aan identiteiten weergeeft. Wat ik verwachtte, gebeurde, er kwamen vanuit verschillende hoeken vragen naar de betekenis van deze term. Ik zal een poging doen om ze uit te leggen, maar houd wel in je achterhoofd dat definities niet sluitend zijn en dat er discussie mogelijk is over de wel of niet in te sluiten letters en identiteiten. Dus discussieer er na het lezen van deze ietwat informatieve column vooral op los!

More