Doe-het-zelf: Fotocollage Wereld

Ruim een jaar geleden verkocht ik de schilderijtjes van Parijs die al jaren aan de muur hingen. Toen zat ik met een dilemma: wat te doen met die kale, witte muur? Ik twijfelde heel lang tussen het ophangen van een grote wereldkaart (uiteraard met prikkertjes om aan te geven waar ik ben geweest) of een fotocollage. Uiteindelijk besloot ik ze te combineren: het resultaat is een fotocollage in de vorm van de wereld. In deze blog leg ik jullie stap voor stap uit hoe ik hiervoor te werk ben gegaan. Misschien hangt er bij jullie dan later ook wel een fotowereldkaart aan de muur:) (Deze stappen kun je overigens ook volgen als je een andere fotocollage wilt). 

Stap 1. Een goed begin is het halve werk. Niks is minder waar. Of je nou een fotoalbum maakt of, zoals in dit geval, een fotomuur, het bestellen en sorteren van foto’s is misschien wel de belangrijkste stap. Neem er dan ook de tijd voor!

Begin met het selecteren van je favoriete foto’s. Foto’s met vrienden, van die lekkere maaltijd, van je favoriete plekje in je geboorteplaats, met mooie landschappen op vakantie: alles kan! Denk bij het selecteren na over het formaat van de foto’s: staand en liggend. Voor het mooiste resultaat van een fotocollage is het handig en leuk om verschillende formaten te gebruiken.

Wanneer je deze eerste selectie hebt gemaakt, kun je foto’s gaan bestellen. Ik bestel mijn fotoproducten altijd bij Albelli, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden zoals de Hema of Kruidvat. De opties bij bestelling zijn tegenwoordig eindeloos: staand, liggend, vierkant of zelfs polaroid; 10, 13 of 20 cm (of nog groter) in lengte. Varieer!

De afwisseling tussen kleur- en zwart/wit-afdrukken kan ook heel goed werken. Zwart/wit foto’s stralen vaak meer rust uit, dus bij een grote collage (zoals mijn wereldkaart) doen deze het goed.

Stap 1. Foto’s selecteren en bestellen

Stap 2. Wanneer je de foto’s hebt besteld en ontvangen, is het tijd om na te denken over de collage. Voor het gemak, heb ik de foto’s eerst per formaat over stapeltjes verdeeld.  Dat maakt het puzzelen een stuk overzichtiger.

Voor de wereldkaart legde ik eerst elk continent op tafel uit. Toen de tafel te klein bleek ging ik door op de vloer (vergeet in dat geval niet te stofzuigen – het is zonde als je foto’s vies worden!). Door de foto’s niet meteen op de muur te bevestigen, kun je, waar nodig, nog makkelijk foto’s wisselen of verschuiven.

Stap 2. Leg de foto’s uit op tafel/vloer

Stap 3. Deze stap laste ik in vanwege ruimtegebrek: je kunt deze dus overslaan als je bij stap 2 ruimte genoeg had voor het uitleggen van je hele collage. Ik gebruikte de kamer van mijn huisgenoot om de wereldkaart in zijn geheel uit te leggen. Zo kon ik kijken of de continenten in verhouding tot elkaar het juiste formaat hadden. Uiteindelijk heb ik tijdens deze stap nog een behoorlijk aantal foto’s verwisseld. Daarbij hielp het ook om sommige ruimtes tussen de foto’s te vergroten of te verkleinen om het gewenste resultaat te bereiken.

Stap 3. De collage uitleggen in zijn geheel

Stap 4. Tijd voor het grote moment! De fotocollage kan nu opgehangen worden aan de muur. Dubbelzijdig plakband, ducktape, kneedgum, punaises: probeer uit wat op jouw muur het beste werkt! Ik begon met dubbelzijdig plakband en tape, maar dat liet na een nacht los. De meeste foto’s heb ik nu dus met kneedgum (Pritt Multi Tack) opgehangen.
Het koste wat tijd en inspanning, maar ik ben super blij met het resultaat! Dit is ‘mijn wereld’:

Stap 4. Het resultaat: ‘Mijn wereld’

Extra tip. Je kunt beter teveel dan te weinig foto’s bestellen. Zo voorkom je dat je niet genoeg foto’s hebt om de collage die je voor ogen hebt te creëren. Je kunt ook kaartjes, boekenleggers of tickets gebruiken in de fotocollage. Daardoor kon ik bijvoorbeeld meer detail aanbrengen in de contouren van Europa.

Hebben jullie nog tips voor een fotocollage aan de muur of leuke/originele ideeën voor een vorm? Laat het me weten in een reactie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s