Ik las – februari

Het is weer tijd voor mijn maandelijkse boekenblog. Net als januari was februari een zeer geslaagde maand als het op lezen aankomt. Mijn keuzes voor boeken bleven redelijk hetzelfde: een aantal boeken voor de scriptie, ik las de Anubis-serie uit en dook terug in de tijd.

De eerste drie delen van de Anubis-serie las ik in januari, deel 4 tot en met 7 volgden in februari. De uitverkorene (deel 4) was het eerste boek waarbij ik eigenlijk nog maar weinig aspecten herkende uit de televisieserie. Vroeger keek ik daar graag naar, maar ik was vrij ‘oud’ en heb de laatste paar seizoenen dus niet meer gezien. Des te leuker vond ik het dan ook om de serie in zijn geheel te lezen.

Het geheim van Winsbrugge-Hennegouwen (deel 5) en De traan van Isis (deel 6) waren soms een beetje langdradig, maar ik werd genoeg meegetrokken door de personages en het verhaal dat ik toch doorlas. (Ik heb er overigens een hekel aan om een serie niet in zijn geheel te lezen, dus ik ‘moest’ wel doorlezen haha). Hoewel de auteur, Lowe, het verhaal een beetje uitmelkt in deze twee delen, komt alles toch weer bij elkaar in De vloek van Anchesenamon (deel 7, de laatste). Een beetje voorspelbaar, maar gelukkig wel een very happy ending. 

Voor mijn scriptie las ik een groot deel van het boek Queer Indigenous Studies: Critical Interventions in Theory, Politics, and Literature (ed. door Qwo-Li Driskill). Een pareltje als je het mij vraagt! Een aantal hoofdstukken blijken ook nog eens super nuttig voor de scriptie, jeej. Daarnaast herlas ik het boek L’amant du lac van Virginia Pésémapéo Bordeleau. Dit is de eerste erotische roman geschreven door een Indiaanse schrijver uit Québec. Uiteindelijk heb ik besloten deze toch niet in mijn scriptie te betrekken, aangezien ik me op poëzie ga focussen.

Dus las ik Fou, floue, fléau (Mélina Vassiliou), Without Reservation (ed. Kateri Akiwenzie-Damm) en In her I am (Chrystos). Het kostte me ruim een maand om Fou, floue, fléau aan te schaffen. De bundel is gepubliceerd door een cultureel instituut in Sept-Iles (Institut Tshakapesh) en is alleen via hen te verkrijgen (tenzij je in Canada woont misschien…). Gelukkig was het de moeite en geduld dubbel en dwars waard! Without Reservation is een anthologie en de meest toegankelijke en rijke van deze drie poëziebundels. In her I am is prachtig! Kort gezegd: rauwe homo-erotische poëzie.

Tijdens mijn ontbijtjes begin deze maand las ik via Kindle de bundel Love Beyond Body, Space, and Time: An Indigenous LGBT Sci-Fi Anthology (ed. Hope Nicholson). De titel spreekt voor zich, lijkt me. Sommige verhalen vond ik iets te sci-fi, maar over het algemeen was het een geslaagde leeservaring voor iemand die maar weinig sci-fi leest. De gevarieerdheid in thema’s en taalgebruik was erg prettig en tegelijkertijd blijft de bundel duidelijk een geheel. De verhalen zijn gevoelig, soms zelfs pijnlijk, en tegelijkertijd verrassend grappig. Kortom, een erg fijn boek.

Last but not least las ik Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens. Deze had ik laatst bij mijn broertje uit de kast geplukt om weer eens te lezen. Als kind las ik regelmatig boeken van Jacques Vriens en Achtstegroepers was altijd een van mijn favorieten. Dat is deze nog steeds! Akkie, de hoofdpersoon, is zo heerlijk nuchter; de personages hebben elk echt een eigen karakter en sluiten goed bij elkaar aan; het verhaal zit goed in elkaar; en er komen belangrijke thema’s aan bod. Een dijk van een kinderboek dus. Nu ik wat ouder ben, leest het natuurlijk heel anders, maar ik lach er nog steeds om. En aan het einde huil ik net zo hard als vroeger wanneer ik na bedtijd stiekem nog lag te lezen…

Poezie:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s