Het dagelijks leven, Project X en la rentrée

Na twee maanden ‘lang leve de vrijheid’ (uitslapen, seriemarathons, reizen en doen waar ik zin in had) is het echte leven dan nu toch echt van start gegaan. Naast mijn dierenvriendjes (meneer de Eekhoorn, familie spin en kolonie mieren), heb ik inmiddels ook – enigszins – normale huisgenoten; ik verruilde Olympische Spelen kijken op de comfortabele bank voor artikelen lezen aan mijn bureau met ongemakkelijke stoel; en in plaats van m’n wekelijkse fietstochtjes naar het park, maak ik nu wekelijkse wandelingetjes naar de universiteit. Het bevalt me allemaal prima.

Na twee maanden alleen wonen, was het even omschakelen toen ik tout d’un coup, ineens, drie nieuwe huisgenoten kreeg. Mijn huisbaas had me al laten weten dat ik met drie Franse jongens zou wonen: aangezien ik het zelf niet voor het kiezen had, was ik vantevoren toch ietwat ongerust over met welk gespuis ik woonkamer, keuken en badkamer zou moeten delen. ‘Drie Franse jongens van 18 en 19, dat heeft grote kans om uit te lopen op een fiasco’ volgens m’n bovenbuurmeisje en een vriendin wenste me veel sterkte nog voordat ik ze had ontmoet. Gelukkig kan ik nu – na een paar weken samenwonen – mededelen dat het allemaal 100% meevalt. Zonder afspraken te hebben gemaakt, blijft het huis verrassend schoon – zij doen mijn afwas en ik die van hen, net hoe het uitkomt -, we eten praktisch elke dag een keer samen – heel spontaan, soms de lunch en soms diner -, en aangezien bijna iedereen een ander dagritme heeft, hoef ik maar zelden te wachten tot de badkamer vrij is. Met andere woorden, het is heel chill om met mijn drie Franse huisgenoten (Benjamin, 18, Portugese achtergrond; Alexandre, 19, Vietnamese achtergrond; en Vincent, 19, Chinese achtergrond) te wonen. In het appartement boven ons wonen nog drie anderen: Myriam (Québec), Christopher (VS) en Doriane (Frankrijk). Met Doriane kan ik het goed vinden: we houden regelmatig een filmavond, gaan samen shoppen bij de tweedehandswinkel (voor $2,50 kocht ik een t-shirt, handtas, sjaal en trui) en bespreken dagelijks onze ‘avonturen’.

Afgelopen week organiseerden we met zijn zessen (nummer 7 was niet thuis) een housewarming. We nodigden een aantal mensen uit die we eerder al hadden ontmoet, vroegen iedereen wat eten en drinken – lees: bier en chips – mee te nemen, en het feest kon beginnen. Huisbaas Claude (aka monsieur Baribeau) had ons al een paar keer gewaarschuwd voor de buren (die bellen graag de politie als ze teveel lawaai horen na 22u). Het was dan ook even stressen toen een vriend van mijn huisgenoot een bende luidruchtige vrienden meenam: wat bedoeld was als kleine en gezellige houswarming, dreigde uit te lopen op ‘Project X’. Om dat te voorkomen, verzochten we de herrieschoppers te vertrekken en verhuisden we om half 10 massaal naar binnen. Toen later een groot deel van de mensen de stad in trok, hadden we het met een man of tien nog heel gezellig tot in de vroege uurtjes: liedjes meeblèren, blindtest en goede (filosofische) gesprekken. Heel relaxed en gezellig!

img_20160910_133236.jpg

Het academisch jaar beginnen met een jour férié kan natuurlijk alleen in Canada, dus viel mijn eerste maandagcollege in Trois-Rivières uit! De donderdag is voortaan een lange dag. ‘s Middags, van 12 tot 15, heb ik ‘Théories et pratique du travail créateur’: een fijne en grappige docent, goede sfeer, interessante lectuur, nuttige en uitdagende opdrachten en enthousiaste medestudenten. Om onze creativiteit (voor het verhaal wat we gaan schrijven) te bevorderen, gaf de docent ons allemaal een klein notitieboekje.

wp-image-212316947jpg.jpg

Op donderdag heb ik ook een avondcollege van 19 tot 22. Op zich is dat niet vreemd hier. Bijna al mijn huisgenoten hebben dat ook. Helaas is de mijne online. Ik log in bij een speciaal platform voor online colleges en zie vervolgens op 10 mini-schermpjes mijn medestudenten – overigens zijn dit allemaal werkende vrouwen met kinderen – en mijn docente. Op zich lekker dat ik in mijn kloffie college kan volgen, maar fan ben ik toch niet. Ooit geprobeerd een groepsgesprek te houden op Skype? Ik wel, niet leuk als je met meer dan drie mensen bent. Online college is nog tien keer erger. Discussies zijn nagenoeg onmogelijk – ook al kun je wel virtueel je hand op steken met een druk op de knop – en na college blijft men niet even rondhangen om na te kletsen. Gelukkig lijken de meeste studenten oprecht geïnteresseerd en past de docente zich goed aan aan de digitale leeromgeving. Ondanks de nadelen van online college hebben, heb ik toch zin in het college, want het gaat over kinderliteratuur in de francofonie – twee van mijn interessegebieden. M’n derde – en laatste – college, ‘Seminaire de recherche II’ baarde me in eerste instantie nogal zorgen, aangezien deze volgens de studiegids over taalkunde zou gaan. Met taalkunde heb ik een lichte haat-liefdeverhouding. Gisteren, tijdens het eerste college, bleek echter dat het taalkundige wel mee valt, we gaan het academisch discours bestuderen – voor de ReMa-studenten in NL, dit is HLCS-B voor gevorderden. Ook voor dit vak staan er interessante colleges op de planning en de docent is vooralsnog erg aardig en geïnteresseerd in haar studenten. Plus, ze vindt het maar wat leuk om een Nederlandse student in college te hebben, dus mag ik komende maandag aftrappen en als eerste een presentatie geven, hoezee… Lichtpuntje: iedereen presenteert twee keer en je hoogste cijfer telt, daar zou de RU nog wat van kunnen leren. Naast deze drie vakken, ga ik onder begeleiding van mijn directeur du programme ook nog ‘Lectures fondamentales’ doen – donderdag bespreken we de details. Vervelen zal ik me dus zeker niet doen komend semester!

Als laatste nog een vraag: door mijn huisgenoten word ik goed opgevoed in het gebied van Franse muziek, maar wat moet ik zou nou laten luisteren als  (representatieve) Hollandse trots?

2 thoughts on “Het dagelijks leven, Project X en la rentrée

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s