Québec: mijn top 3 van plekjes om te bezoeken

Oeps! Het is al weer een tijdje geleden sinds mijn laatste blog. Niet omdat ik niks te vertellen had, meer omdat ik – voor de verandering – nog even op reis ging en daarna het dagelijks leven eindelijk in zicht kwam. Ik was nog geen week terug uit de Verenigde Staten, toen ik bedacht een paar dagen naar Québec te gaan. Ik sliep in het grootste hostel van Québec – 277 kamers – midden in het centrum van oud-Québec. Vet handig, want zo kon ik makkelijk even de stad in. Québec is de meest Europese stad in Canada so far – om niet te zeggen meest Frans. Het sfeertje in oud-Québec vind ik erg gezellig. Door het grote aantal toeristen en straatartiesten deed het me een beetje denken aan Montmartre in Parijs. Om m’n blog enigszins compact te houden, hier mijn top 3 met dingen die je moet doen als je in Québec bent:

1. Bezoekje aan Wendake

De eerste dag in Québec ging ik op daguitje naar Wendake, het indianenreservaat op een kleine 20 minuten vanaf het centrum. De rondleiding waarvoor ik me had ingeschreven zou volgens het VVV-kantoor 1,5 uur duren. Niet dus. Ruim 3,5 uur nam de gids, Yolande, mij en moeder met twee zoons mee op sleeptouw door het Musée Huron-Wendat, la maison longue, het huis van de vroegere chef, de begraafplaats en de kapel. Het museum was een goede afwisseling op de meeste musea die ik hier (VS en Canada) tot nu toe heb bezocht: het museum is klein en erg toegespitst op de lokale gemeenschap. Yolande kon super goed, mooi en boeiend vertellen waardoor de rondleiding eigenlijk helemaal niet zo lang leek – vermoeide voetjes en een rammelende maag deden uiteindelijk anders vermoeden. ‘s Middags picknickte ik in het park en besteedde ik grotendeels in de boekenwinkel: Hannenorak is nauwelijks groter dan een kleine woonkamer, maar is een paradijsje! Ik heb praktisch elk boek in handen gehad, maar koos er uiteindelijk vier uit om mee naar huis te nemen. Best netjes, vond ik zo.

This slideshow requires JavaScript.

2. Rondleiding met gids door Vieux Québec

Als je snel een goed beeld wilt hebben van Québec is een rondleiding met gids door de stad een goede optie! Dinsdagmiddag nam Charlotte, de gids, ons mee langs alle trekpleisters (Chateau de Frontenac, de stadsmuur, Rue des Tourangelles, de boom met kanonskogel, etcetera) en minder bekende plekjes. Dat vind ik misschien wel het leukste aan rondleidingen: locals kunnen je ook verborgen parkjes en de beste restaurantjes zonder toeristen aanwijzen.

DSC_0768b.jpg

3. Musée de la civilisation

Een van de beste en meest gevarieerde musea ooit! De eerste expositie stelde modern Indigenous art from Australia tentoon. Heel mooi en inspirerend! Er was ook een tentoonstelling over observatie, een beetje zoals het MuZieum in Nijmegen, maar dan op kleinere schaal. Lekker interactief! Bij de tentoonstelling over nanontechnologie liep iedereen met een badeend rond (daar hadden ze een chip ingestopt om de antwoorden te registreren): dat zag er hilarisch uit. In het museum kwam ik later Job Cohen tegen (op film dan) bij de expositie 25 years of resistence. In een grote cirkel waren ‘hokjes’ gecreëerd waar filmpjes van ongeveer 5 minuten werden afgespeeld. Elk hokje had zijn eigen jaar, stad en revolutie. Bijvoorbeeld: 2001, Amsterdam, eerste homohuwelijk (gesloten door Cohen). Kortom, een interessante tentoonstelling. De laatste tentoonstelling waar ik heen ging was ‘C’est notre histoire’. Voor deze expositie was intensief samengewerkt met de First Nations wat een extra dimensie gaf aan de tentoonstelling. Je zag dit bijvoorbeeld heel duidelijk in de (vele) videoschermen die over de ruimte verspreid hingen: hierin waren praktisch alleen maar Natives aan het woord.
Kortom, het Musée de la civilisation is super gevarieerd, levendig en interactief: een echte aanrader!

DSC_0815.JPG

Hoewel ik het na vijf dagen wel een beetje had gezien in Québec (het is immers niet zo’n wereldstad als Montréal), heb ik me er prima vermaakt. Er zijn genoeg dingen om te doen, te zien en te beleven: natuurlijk nog veel meer dan mijn top 3. Overigens ben je vanuit Québec stad ook snel bij bezienswaardigheden en activiteiten in de buurt (denk aan hondenslee rijden in de winter)!

One thought on “Québec: mijn top 3 van plekjes om te bezoeken

  1. Pingback: De laatste: een terugblik op zes maanden in Canada | MALOU BROUWER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s