Roadtrip US II: Minneapolis

Hoewel het heerlijk was om een weekje back-to-basics te kamperen, waren Amanda en ik ook erg blij om weer in de bewoonde wereld te zijn. Minneapolis is dan wel meteen het andere uiterste: druk (op de weg en met mensen die voor je voeten lopen), meer bezienswaardigheden dan ik vantevoren had ingeschat en een stuk gezelliger dan verwacht. Het mag dan geen New York zijn maar Amanda en ik hebben ons echt niet verveeld!

De eerste drie nachten logeerden we bij de moeder van Amanda: super gezellig! We speelden de hele avond spelletjes en kletsten tot laat in de nacht: een drie dagen lange slumber party! Daarna sliepen we nog twee nachten bij haar vader en broer waar we veel Olympische Spelen keken. Overdag gingen we op ontdekkingstocht in Minneapolis/St Paul en bezochten heel veel leuke en mooie plekken.

1. Mall of America

De eerste dag in Minneapolis sliepen we uit – om uit te rusten van het kamperen – en ‘s middags gingen we naar Mall of America. Man man, wat raar is dat! Wie heeft het verzonnen om een attractiepark midden in een overdekt winkelcentrum (met vier verdiepingen!) te bouwen, crazy! Amanda heeft zich kostelijk vermaakt met mijn uitdrukkingen van verbazing en ik vond het prima om wat rond te slenteren en (rijke) Amerikanen te bestuderen.

DSC_0060b

We besteedden ruim een uur in de Barnes & Noble – een mega boekenwinkel. We gingen ieder onze eigen kant op  en ergens achteraf, weggemoffeld in een hoekje, vond ik twee planken ‘Native lit’: een miniparadijsje waar ik een boek over Indian Sign Language vond. Toen ik een tijdje later uit mijn hoekje kroop – want ik was maar op de grond gaan zitten -, kwam Amanda me enigszins verwilderd tegemoet, met haar vriend aan de telefoon. Die had ze gebeld omdat ze mij niet vinden kon: “Ik was op zoek naar je, maar raakte toen afgeleid door boeken, dus toen wist ik helemaal niet meer waar je was”. De verkoopster die voorbij kwam lopen, hoorde dat en zei met een uitgestreken gezicht: “Sounds like you’re in a bookstore”. Quote van de dag!

2. Minneapolis Institute of Arts (MIA)

Ik noem dit museum het Amerikaanse Louvre, want het is gigantisch! We hebben nog niet de helft van de collectie gezien! We skipten Europa – daar hadden we immers al wel een goed beeld van – en misten Azië. We gingen wel naar de tentoonstelling over het modernisme – Nederlandse kunstenaars waren daar behoorlijk aanwezig overigens – en naar de expositie over de Indigenous Peoples of America met heel veel mooie schilderijen en objecten van de Maya’s, Inca’s, et cetera. Op een bankje rustten we uit in stijl met dit prachtige uitzicht op downtown Minneapolis.

DSC_0137b

3. Excelsior & Wayzata

Op de eerste avond bij Amanda’s vader thuis waren Amanda’s vader, Brett (haar broer) en Amanda het er al snel over eens dat we iets typisch Amerikaans moesten gaan doen: hamburgers eten. Het duurde iets langer voordat ze het erover eens waren waar we dit dan zouden doen. Uiteindelijk kozen ze met zijn drieën voor Maynards in Excelsior. Excelsior barst van de rijke lui: bootje hier, jacht daar. Bij het burgerrestaurant waren alleen maar knappe jongens en meisjes in dienst om de rich kids te bedienen. De burgers waren er in ieder geval heerlijk en het uitzicht vanaf het terras was er prachtig. Na het eten liepen we over het strand langs het meer met een fantastische zonsondergang! Amanda’s vader vond het tijd om de echte rijke lui een bezoekje te brengen – Excelsior was immers maar een slap aftreksel van de luxe villa’s een Wayzata. Mocht je een keer in (de buurt van) Minneapolis zijn, pak de auto en rijdt een rondje langs de leuke – maar dure – stadjes aan de meren in de buurt!

DSC_0159b

4. Stadswandeling: Guthrie Theater, Stone Arch Bridge, skyways en Foshay

Vrijdag deden Amanda, Brett en ik een stadswandeling door Minneapolis. We gingen op backstagetour bij het Guthrie theater: leuke tour en mooi gebouw! Vooral de yellow box vond ik erg leuk!

DSC_0232.JPG

Vanaf de Stone Arch Bridge hadden we een mooi uitzicht:

DSC_0276b.jpg

Via de skyways – overdekte tunnels die de meeste gebouwen in downtown met elkaar verbinden zodat mensen in de winter niet naar buiten hoeven – gingen we naar het Foshay, een fancy hotel met een uitkijkpunt op de dertigste verdieping. We genoten er een tijdje van het uitzicht en vervolgden daarna onze wandeling door de stad weer. Een van mijn favoriete gebouwen is de IDS-toren (rechts onderin op foto), want die heeft mooie hoeken!

DSC_0282 (2).JPG

5. Walker Art Center

Zaterdag gingen we op stap met Miranda: na tweeënhalf jaar waren we eindelijk weer met zijn drieën herenigd en het was weer ouderwets gezellig! We bezochten de Basilica of St Mary, de eerste basiliek in de Verenigde Staten. Hij werd gebouwd tussen 1907 en 1914 – ik moet mijn definitie van oud erg vaak bijstellen hier. We aten lunchen bij een heel leuk restaurantje, The Bird, waar ik heel jammie pancakes met blauwe bessen at, nomnomnom. ‘s Middags gingen we naar het Walker Art Center  met moderne kunst. We hadden af en toe een beetje moeite om het allemaal serieus te nemen, maar hadden de grootste lol.

DSC_0378

en in het atelier lieten we onze creativiteit de vrije loop

DSC_0394.JPG

Helaas moesten we na het bezoek aan het Walker weer afscheid nemen van Miranda. Gelukkig gaat ze haar Master doen in New York en – relatief gezien – is dat niet zo ver van mij vandaan. Met andere woorden, zodra we allebei onze roosters hebben, gaan we een extra lange sleep over in NYC plannen.

6. Baseball: Twins vs Kansas

 Op de laatste avond in Minneapolis hadden we een ‘American Night Out‘: we gingen naar de baseballwedstrijd tussen de Twins en Kansas. Amanda’s vader en Brett waarschuwden me dat we waarschijnlijk zouden verliezen, aangezien we nog geen enkele wedstrijd gewonnen hadden dit seizoen en nu tegen de kampioen van het jaar ervoor speelden. Wonder boven wonder sloegen de Twins drie homeruns en wonnen ze met 5-1: een groot feest in het stadion dus! Heerlijk om te zien al die Amerikanen. Zoals het hoort bij een baseballwedstrijd aten we hotdogs, pinda’s en dip ‘n dots (aka balletjesijs). Amanda’s vader had tickets met goede plaatsen gekregen op zijn werk (typisch..) en we hadden dus ook meteen een fantastisch uitzicht op downtown Minneapolis. Terwijl de Amerikanen focusten op de wedstrijd schoot ik foto’s van de Amerikanen en het uitzicht, wat me een aantal vreemde blikken opleverde. Kortom, een super leuke gezellige en perfecte laatste avond!

IMG_20160813_201737.jpg

‘s Nachts reden we terug naar Amanda’s huis en overreden een stinkdier waardoor de auto, onze kleren en mijn haar gigantisch stonken. Zelfs een carwash de volgende ochtend kon de stank niet uit de auto verdrijven! Bah! Mijn tip van de dag: blijf uit de buurt van stinky animals!

One thought on “Roadtrip US II: Minneapolis

  1. Pingback: De laatste: een terugblik op zes maanden in Canada | MALOU BROUWER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s