Floortje Zwigtman [Reading Challenge update III]

Deze Reading Challenge update wijd ik helemaal aan Floortje Zwigtman. A) Omdat zij een van mijn favoriete schrijvers was tijdens mijn jeugd, en B) omdat ik voor de challenge vier boeken van haar las: SchijnbewegingenTegenspelSpiegeljongen en Kersenbloed. Al jaren prijkt de trilogie in mijn boekenkast – altijd op een vaste plek – wachtend om weer gelezen te worden. Nu was het dan eindelijk zo ver. Wat was het weer fijn om deze boeken te herlezen.

7. Schijnbewegingen
A YA bestseller

Schijnbewegingen is het eerste boek van de ‘Groene bloem’-trilogie van Floortje Zwigtman. Het eerste deel vertelt hoe hoofdpersoon Adrian Mayfield als arme sloeber in de rijke milieus terecht komt, waar hij de ‘Griekse liefde’ leert kennen.
Of het een echte bestseller is, weet ik niet; voor mij is dit boek dat in ieder geval wel. Ik las de trilogie lang geleden al eens en was toen erg onder de indruk. Ondanks dat ik nu, tien jaar later, wel een paar puntjes van kritiek heb (de gedachten van de jonge Oost-Londenaar zijn in het begin iets te sophisticated neer gezet door Zwitgman), word ik nog steeds mee gesleept door het verhaal. Je waant je in een andere wereld: een wereld van subtiele hints, groene bloemen, romantiek, drama, en nuchtere waarheid. Leuke bijkomstigheid: vanuit het Victoriaanse Engeland wordt er gekeken naar en gereflecteerd op het Franse realisme en naturalisme. Tien jaar geleden viel me dat niet bijzonder op, nu wel: toch leuk om te zien hoe je leeservaring verandert!

8. Tegenspel
A book set in Europe

Het tweede deel van de serie begint waar het vorige deel eindigde: de liefdesverklaring van Vincent Farley aan Adrian. Hun relatie komt zwaar onder druk te staan wanneer de geheimen van Oscar Wilde en zijn vriendenkring openbaar worden tijdens een sensationeel proces in de rechtbank. Meer nog dan het eerste deel van de trilogie neemt Tegenspel je mee naar het Victoriaanse Engeland. Het boek staat bol van historische feitjes, waar ik vroeger overigens minder van gediend was dan nu. Leerzaam en vermakelijk tegelijk dus!

9. Spiegeljongen
A book that’s more than 600 pages

Een boek met meer dan 600 pagina’s. Spiegeljongen heeft er 607 om precies te zijn. Adrian komt terecht bij een kinderen smokkelende travestiet met wie hij naar Parijs gaat. Daar komt hij flink in de problemen, wanneer hij drie kinderen uit de handen van deze Lady Kinderly redt. Het langste deel van de trilogie had naar mijn idee korter gemogen, op sommige punten duurt de vertelling onnodig lang – zou dit een van de redenen zijn dat ik moeite heb met schrijvers als Zola? Het einde – no spoilers – vind ik wat onrealistisch, maar is wel bevredigend. Dat waardeer ik zeer na de 1606 pagina’s die de trilogie telt.

10. Kersenbloed – Floortje Zwigtman
A book and its prequel

Voor de Kidsweek, de kinderkrant die bij ons thuis ook wekelijks op de mat viel, schreef Floortje Zwigtman het boek Kersenbloed. Dit dunne boekje gaat over de jeugd van Vincent Farley, een van de hoofdpersonen van de ‘Groene Bloem’-trilogie. De jonge Vincent wordt door zijn ouders naar een internaat gestuurd, waar hij zich niet op zijn plek voelt door de vreemde gebeurtenissen. Zijn vriendschap met Harold komt hierdoor zwaar onder druk te staan. Hoewel ik het waardeer dat Floortje Zwigtman geprobeerd heeft inzicht te geven in Farley’s beslissingen en uitingen in de trilogie, vind ik dit boek toch niet erg geslaagd. De trilogie bestaat uit historische romans, terwijl Kersenbloed pure fictie is. Het boek is ook duidelijk bedoeld voor een jonger publiek, in tegenstelling tot de trilogie die prima door volwassenen gelezen kan worden.

Natuurlijk is de leeservaring van een boek nooit hetzelfde. Kersenbloed vond ik vroeger heel spannend, maar nu een beetje vergezocht en een tikkeltje saai. De trilogie begreep ik nu beter dan toen, en ben ik nog een beetje meer gaan waarderen.

20160429_190224

De trilogie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s