Marjane Satrapi, Maya Angelou en Posy Simmonds [Reading Challenge Update II]

Het is weer tijd voor een update over de Reading Challenge. Wat is het toch fijn om weer eens wat anders te lezen dan de artikelen en romans voor mijn studie. Een tijd lang had ik geen zin om ‘s avonds nog een boek te lezen, nadat ik de hele dag met mijn neus in de artikelen en studieboeken had gezeten. Gelukkig heb ik de smaak weer helemaal te pakken! Overdag lezen voor de studie, ‘s avonds voor mezelf. Dus zie hier de nummers vier, vijf en zes van mijn lijstje, waaronder twee graphic novels!

    

4. Persepolis – Marjane Satrapi
A graphic novel

Twee jaar geleden volgde ik in Tours het vak ‘Le livre illustré’ (het geïllustreerde boek) waar ik een fragment uit deze graphic novel las. In juni werden de vier delen in één uitgave gepubliceerd. Toen ik afgelopen januari een weekje terug ging naar Tours, kon ik het niet laten om bij de Fnac in een hoekje op de grond te gaan zitten om het begin te lezen. Het boek vond ik nogal aan de prijs waardoor het me een de hele week in Tours koste om te besluiten of ik hem zou aanschaffen. Het was de investering waard! Persepolis speelt zich af in Iran en vertelt het verhaal van de opgroeiende Marjane. We volgen haar tijdens de oorlog, de wederopbouw, wanneer ze emigreert, weer terugkomt en vervolgens voorgoed vertrekt. Autobiografisch, feministisch, historisch en politiek; de zwartwit-tekeningen geven de moeilijke omstandigheden rondom het conflict tussen Iran en Irak vanuit verschillende perspectieven weer.

5. Ik weet waarom gekooide vogels zingen – Maya Angelou
An autobiography

Ik was de naam Maya Angelou al regelmatig tegengekomen de laatste tijd, dus toen ik bij de Dekker van de Vegt tegen dit exemplaar van Ik weet waarom gekooide vogels zingen aanliep, kon ik deze niet laten liggen. Het autobiografisch genre wordt toch nog vaak als stoffig en/of saai beschouwd, maar dat is dit boek absoluut niet. Wat een fijn boek! Fijne stijl, erg poëtisch. Het boek gaat over de jonge Maya, van kindertijd met haar eerste herinneringen tot haar puberteit. Angelou sleept je mee in haar wereld, laat je de pijn voelen op het ene moment, de vreugde beleven op het andere. Dit was mijn eerste ervaring met Angelou en dit smaakt naar meer!

6. Gemma Bovery – Posy Simmonds
A satirical book

Een satire op de moderne maatschappij, een parodie op Flaubert’s Madame Bovary. Mijn docent raadde mij dit boek aan en het bleek de gouden tip! In Gemma Bovery vertelt Joubert het verhaal van zijn buren Gemma en Charlie Bovery, die vanuit Engeland naar het Franse (Normandische) platteland zijn verhuisd, de French dream achterna. Joubert ziet met leden ogen aan hoe hun leven meer en meer het plot van Emma Bovary begint te volgen en besluit in te grijpen. Of Gemma en Charlie net zo eindigen als Emma en Charles laat ik jullie liever zelf ontdekken. Posy Simmonds schreef een fantastische graphic novel. Soms narratief, soms illustratief, soms stripboek: de mengelmoes van tekst en beeld prikkelt de zintuigen van de lezer en nodigt uit tot een andere leeservaring. De humor is sterk aanwezig en voor de lezer die bekend is met Flaubert’s werk is het extra vermakelijk. Kortom: een erg leuk boek!

Ik kan overigens nog steeds tips gebruiken voor de nog niet ingevulde (en de nog niet gelezen) opdrachten in onderstaande lijst. Ideeën? Ik hoor het graag! Ook een van deze boeken gelezen? Ik hoor graag wat jullie er van vonden.

Lijstupdate:

 • A book based on a fairy tale – Kissing the Witch: Old tales in new skins, Emma Donoghue
 • A National Book Award winner
 • A YA (young adult) bestseller – Schijnbewegingen, Floortje Zwigtman
 • A book you haven’t read since high school – Notes on a scandal, Zoë Heller
 • A book set in your home state
 • A book translated to English – Do not enter my soul in your shoes, Natasha Kanapé Fontaine
 • A romance set in the future
 • A book set in Europe – Tegenspel, Floortje Zwigtman
 • A book that’s under 150 pages
 • A New York Times bestseller – Het geheim van mijn man, Liane Moriarty
 • A book that’s becoming a movie this year – Les animaux fantastiques (vie et habitat des animaux fantastiques), J.K. Rowling
 • A book recommended by someone you just met
 • A self-improvement book
 • A book you can finish in a day – La double vie d’Anna Song, Minh Tran Huy
 • A book written by a celebrity
 • A political memoir – Pluche, Femke Halsema
 • A book at least a 100 years older than you – Sans famille, Hector Malot
 • A book that’s more than 600 pages – Spiegeljongen, Floortje Zwigtman
 • A book from Oprah’s Book Club
 • A science-fiction novel
 • A book recommended by a family member – De Engelenmaker, Stefan Brijs
 • A graphic novel – Persepolis, Marjane Satrapi
 • A book that is published in 2016 – Bleuets et abricots, Natasha Kanapé Fontaine
 • A book with a protagonist who has your occupation
 • A book that takes place during summer
 • A book and its prequel – Kersenbloed, Floortje Zwigtman
 • A murder mystery –Déjà Dead, Kathy Reichs
 • A book written by a comedian – Pluk van de Slettenflat, Silvester Zwaneveld
 • A dystopian novel
 • A book with a blue cover – Norwegian Wood, Haruki Murakami
 • A book of poetry – My vocabulary did this to me, Jack Spicer
 • The first book you see in a bookstore
 • A classic from the 20th century – Little women, Louisa May Alcott
 • A book from the library – Vijfting tinten donkerder, E.L. James
 • An autobiography – Ik weet waarom gekooide vogels zingen, Maya Angelou
 • A book about a road trip – Sur la route, Jack Kerouac
 • A book about a culture you’re unfamiliar with – Anima, Wajdi Mouawad
 • A satirical book – Gemma Bovery, Posy Simmonds
 • A book that takes place on an island
 • A book that’s guaranteed to bring you joy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s