Expeditie Robinson voor dummies

Ik heb een fascinatie voor het Noorden. Begin dit jaar ging ik al naar Stockholm in Zweden, ik leer IJslands, ben gefascineerd met de poëzie over/uit het Noorden van Canada en mijn droomreisbestemming is Groenland (en Spitsbergen). Maar wie had ooit gedacht dat ik twee dagen zou vertoeven in een hutje op de hei, zonder water en stroom, waar we ook nog eens heen moesten wandelen door het moeras? Ik niet. 

Vorige week ging ik met Iza zes dagen op visite bij Renée in Noorwegen. Nummer drie van de Scandinavische landen kan ik van mijn lijstje strepen. Van tevoren  hadden we al wilde plannen gemaakt voor een cabintrip, Renée had ook maar vast geboekt. Na een twee uur durende bustocht werden we in het gehucht Bolme gedropt vanwaar we met kompas en kaart in zuidelijke richting vertrokken op zoek naar ons hutje in de middle of nowhere. Ik hoefde alleen achter de andere twee aan te huppelen – of, in mijn geval, strompelen. Het eerste stuk ging over het pad: easy peasy lemon squeezy zou je denken, maar dat pad was een grote ijsbaan geworden. Glibber glibber liep ik zo goed en kwaad als het ging de twee reuze backpacks achter na. Na een klein uurtje gingen we van het pad af en trotseerden we de wildernis; bevroren heide met daaronder zompig moeras. Iza legde mijn haat/liefdeverhouding met ijs vast in een prachtige fotoreportage.

                                                                       Voorzichtig… dit lijkt te kunnen… het kan

Naar het Zuiden lopen bleek prima te doen, tussen de twee meertjes door en hop daar hadden we het hutje al gevonden. Snel lunchen, daarna voelde het al snel als expeditie Robinson in de kou. Vuur maken bleek lastiger dan gedacht aangezien al het hout vochtig was van de sneeuw en de kou. Iza en Renée bogen zich over het aanwakkeren en vervolgens opbouwen van vuur, terwijl ik ze de materialen probeerde te leveren. Houthakken vond ik eigenlijk een hele leuke bezigheid (voorzichtig en gecontroleerd een beginnetje maken en daarna en un seul coup alle energie uiten op een blok hout dat vervolgens prachtig uiteen splijt). So far so good, totdat ik te enthousiast werd en met de bijl heel hard op mijn wijsvinger sloeg. Op een hele harde ‘AU’ en heel veel gevloek kwam vanuit de hut overigens geen reactie. Even op de tanden bijten en door want dat stomme vuur brandde nog steeds niet.

Net voor de avond viel – om vier uur was het overigens al stikke donker – was het vuur aan en konden we bij kaarslicht gezellig van onze lange avond genieten. Lekker kletsen, veel eten; pastasalade, maïskolven in het vuur, wafels bakken, nomnomnom. Hoe gezellig en knus het binnen ook was, ik vond het prachtig om buiten foto’s te gaan maken en te genieten van de prachtige heldere sterrenhemel. Bij de plaspauze – ja er was een apart hok voor de wc, een gat met bak eronder – nam ik mijn camera en zaklamp mee en had ik de tijd van mijn leven met het inzoomen op ijskristallen in het gras en op boomschors.

                                               IJskristallen in het gras                                        IJskristallen op boomschors

De volgende ochtend was ik al vroeg een nieuwe voorraad hout aan het hakken: zo kon ik ook opwarmen na een ijskoude en bijna slapeloze nacht. De twee schone slaapsters keken slaperig toe vanuit het ‘slaapkamerraam’. Na een kort ontbijt, de afwas in het beekje en een snelle bezem door het hutje was het tijd voor de terugtocht. We besloten een iets andere route terug te nemen, waardoor we uiteindelijk veel sneller op het pad uit kwamen. Eenmaal terug in Bolme vonden we een pension waar ik genoot van warme chocomel en lefse (Noorse specialiteit, een soort van aardappelpannenkoek).

Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik in 2015 in een hutje op de hei zou bivakkeren had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard, maar vraag je me nu om mee te gaan, zou ik best nog eens op expeditie voor dummies willen gaan – met de gevorderdenversie wacht ik nog even – want dit winterwonderland is zo mooi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s