Dit was mijn 2015

31 december 2015 – Laatste dag van het jaar! Wat is 2015 snel voorbij gegaan: time flies when you’re having fun! Net als vorig jaar tik ik graag weer een jaaroverzicht. Er is immers niks zo fijn als alle hoogtepunten weer even herbeleven en wat was 2015 een gaaf jaar!

Wat heb je in 2015 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
2015 was het jaar van de ‘eerste-keren’. Ik deed voor het eerst aan Zumba (ben nu totaal verslaafd), deed ook een fitnesscursus, at oesters, ging van de tokkelbaan (meteen maar drie keer achter elkaar), nam in mijn eentje het vliegtuig, bezocht drie landen voor het eerst (Zweden, Noorwegen en Canada), verbleef in een hutje op de hei (waar ik overigens ook voor het eerst hout hakte), stak de oceaan over naar een ander continent, had een full-time baan (alleen tijdens de zomer, maar toch) en sprak op een (internationaal) congres. Dat er nog vele mogen volgen…

                     

Welke landen heb je bezocht?
Zweden: In januari ging ik met Eline een paar dagen naar Stockholm. Aangezien we allebei de zomervakantie van 2014 hadden doorgebikkeld aan onze scriptie waren we beiden aan een weekendje weg toe. Scandinavië stond bij ons hoog op het reislijstje en dus vertrokken we op lang weekend naar Stockholm. Een heel gaaf en fijn reisje!

België: In februari ging ik een weekendje naar Brussel voor La Foire du Livre, de boekenbeurs. Hier waren mijn twee scriptieauteurs, Natasha Kanapé Fontaine en Virginia Pésémapéo Bordeleau, aanwezig die optraden in verschillende discussiepanels en literaire sessies. Natuurlijk liet ik ze ook mijn boeken signeren en vroeg ik ze de hemd van het lijf. Erg inspirerend!

Frankrijk: Eind juni vertrok ik naar Presqu’ile de Laussac (Thérondels, Frankrijk) voor mijn zomerbaan op Camping La Source waar ik twee maanden werkte als receptioniste. En pleine campagne kwam ik heerlijk tot rust in de prachtige omgeving, waar ik naast de lange werkdagen (die overigens voorbij vlogen) veel wandelde (15 kilometer was de afstand naar de dichtstbijzijnde supermarkt) en tripjes maakte met Martine, mijn collega uit het restaurant die me graag overal mee naar toe nam. We reden de omgeving rond en gingen naar het straattheaterfestival in Aurillac. Marielle en Stéphane, de eigenaars van de camping, namen ons (Eve, Vincent en mij) mee op de speedboot voor een rondje over het meer – nog een eerste keer. Heerlijke twee maanden waren het!

Canada: Ik was nog niet eens terug uit Frankrijk of ik was al bezig met het plannen van mijn volgende bestemming: Montréal. In Frankrijk had ik de stoute schoenen aangetrokken en een voorstel opgestuurd naar een congres in Canada, deze werd geaccepteerd en dus stond op 8 en 9 oktober op het congres op McGill University in Montréal. Uiteraard vloog ik niet op en neer voor twee dagen, dus maakte er een weekje Montréal van (met een uitstapje naar Québec en omgeving). Leerzame reis, fantastische bestemming!

Noorwegen: Een maand later ging ik samen met Iza op bezoek bij Renée in Trondheim. Super leuk om Renée eindelijk weer te zien! Met zijn drieën hebben we heel veel leuke dingen gedaan: veel zalm gegeten, een lange wandeling door Bymarka gemaakt, een prachtige wandeling over het fjord (met zonsondergang) en het coolste van alles: een tweedaagse cabintrip naar een hutje op de hei. Back to basics met heel veel gezelligheid en lekker eten.

Ik realiseer me nu pas dat ik bijna een kwart van het jaar niet in Nederland was: bij elkaar opgeteld heb ik bijna drie maanden in het buitenland vertoefd. Zweden, België, Frankrijk, Noorwegen en Canada: 2015 was een fantastisch reisjaar!

                        

Wat zijn je favoriete momenten van 2015?
Er waren zoveel leuke momenten in 2015 dat het lastig kiezen is: spelletjes spelen met broertje en zusje, nachtfoto’s maken op de bevroren heide in Noorwegen,  lunchen met Eline bij Fika, avondje in Den Bosch bij Cécile, schrijven in het park in Montréal (Mont Royal), ontmoeting met Virginia Pésémapéo Bordeleau en Natasha Kanapé Fontaine, bezoekje van Ian, en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan. Het speciaalste moment van 2015 was by farde diplomauitreiking met mooie woorden en speciaal gebaar van Isabelle.

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
Het afronden van mijn (eerste) master. Eind juni leverde ik mijn scriptie over autochtone Canadese poëzie in. Ik heb daar met heel veel plezier en passie aan gewerkt en was heel tevreden met het resultaat (de beoordelaars gelukkig ook). In oktober hield ik een presentatie gerelateerd aan mijn scriptie op het congres “Passé, présent et avenir de l’écocritique québécoise et franco-canadienne” in Montréal: erg spannend, maar ook heel erg leuk! Fijn om te zien dat je niet de enige bent die zicht interesseert in dat vakgebied en de meesten zijn oprecht geïnteresseerd in elkaars werk. In november mocht ik dan eindelijk mijn diploma in ontvangst nemen: like I said, meest indrukwekkende moment van 2015.

 Ben je verliefd geworden?
Nope. Lang leve de vrijheid!

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
Reisjes! Vooral mijn weekje Montréal was prijzig. Scandinavië is ook niet echt goedkoop, dus voor Stockholm moest ik ook aardig in de buidel tasten. Ook het vliegticket naar Noorwegen vond ik relatief duur, maar doordat we bij Renée mochten slapen en we verder veel budget activiteiten deden (lees: wandelen) was dit reisje verder goed te doen. Twee maanden Frankrijk waren relatief goedkoop, omdat ik daar vooral was om geld te verdienen. Vier reisjes in een jaar is niet echt studentenbudgetvriendelijk, maar ik ben er zo veel rijker van geworden!

Wat is het beste dat je dit jaar hebt gekocht?
Vliegtickets en boeken (vooral de gigastapel die ik meenam uit Canada)!

                        

Wat stond er op de (uitjes)kalender?
Wat een heerlijke actief jaar was dit. Naast Montréal, Québec, Trondheim, Stockholm, Brussel en de camping (+omgeving) ging ik een aantal keer naar Cécile in Den Bosch. Uiteraard ging ik daar in de kerstvakantie ook met pap, mam, Tom en Lieke, traditioneel kerst-sale-shoppen. Met Dito! stonden we op het ROC met RozeKoekenDag. In maart had het congres “Territoires et/ou mémoires francophones contemporains’ plaats. Met mijn studiegenootjes uit de Research Master maakten we van een nood een deugd in Den Haag. Milou en ik gingen naar Glow Endhoven. Broer-en-zussen-dag vierden Tom, Lieke en ik in de Efteling.

Ook een bezoekje aan de bioscoop stond regelmatig op de planning, ik zag er: Sicario (gruwelijk begin, maar intrigerende film), Le kidnapping de Michel Houellebecq (waar Lisanne en ik de enigen waren), Mockingjay Part 2 (fijne Tweede Kerstdag met het gezin), De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (onder de sterrenhemel in de openluchtbioscoop op het schiereiland bij de camping, erg leuk), Les beaux gosses (ook in de openluchtbioscoop, niet fantastisch), Skyfall (leuk), Carol (sterke actrices, goed verhaal, mooie filmtechniek: echt een aanrader!).

                         

Welke concerten bezocht je in 2015?
Geen concerten dit jaar. Ik ging wel naar het Straattheaterfestival in Aurillac waar ik verschillende openlucht voorstellingen bezocht: van een komedische opvoering van de terechtstelling van een bekend 18e eeuwse Frans persoon (wiens naam me ontschoten is) tot een circusvoorstelling door een hilarisch trio.

Wat deed je op je verjaardag?
Ik nodigde mijn vrienden uit bij mijn ouders thuis, gezellig kletsen met iedereen. Alle fijne mensen bij elkaar!

Waar heb je om moeten huilen?
Twee begrafenissen aan het begin van het jaar was niet echt een denderend begin. De rest van het jaar vooral zo nu en dan een traan gelaten naar aanleiding van mooie/happy momenten: in de trein op weg naar huis na twee fantastische maanden in Frankrijk, in een museum in Canada en ook bij de diplomauitreiking was het even slikken.

Waar werd je heel erg blij van?
Scriptie schrijven, Master afronden, een tweede Master beginnen, vrienden, reizen, grenzen verleggen!


Wat had je vaker of meer willen doen?
Ik had me echt geen beter jaar kunnen voorstellen! Maar als ik dan echt iets moet noemen: ik had best nog wat langer in Canada willen blijven en daar meer rondreizen (maar dat komt hopelijk in 2016).

Wat had je minder willen doen?
Ik zou me wel minder druk willen maken over van alles en nog wat. Kleine dingetjes waar ik negen van de tien keer toch niks aan kan doen: een bus die te laat is, een trein die niet rijdt…

Heb je iemand gemist?
Ik mis mijn vrienden uit Amerika en Canada: Amanda, Miranda en Heidi. Hoewel we regelmatig Skypen en ik Miranda binnenkort ga opzoeken in Tours, zou ik het heel fijn vinden om hen vaker (in real life) te zien.

Wat is het belangrijkste dat je in 2015 geleerd hebt?
Soms ben ik – zoals mijn moeder dat zou zeggen – te goed voor deze wereld. Ik heb geleerd bewuster keuzes te maken, om soms ook eens ‘nee’ te zeggen. Ik besloot daarom sommige mensen minder te zien. Van de ene kant jammer, maar van de andere kant kan ik daardoor meer energie steken in andere waardevolle en belangrijke personen en passies.

Geef 2015 een cijfer van 1-10.
2015, je was fantastisch: 9!

               

               

              

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s