7 redenen waarom ik van Canada hou

(17 oktober 2015, Montreal)

Ik hou van Canada. Ik weet dat ik slechts een klein stukje van het land heb gezien – Montréal, Québec en omgeving –, maar als de rest ook zo fantastisch is, heb ik wellicht een nieuwe runner-up in mijn lijstje van favoriete landen (de huidige tweede plaats gaat naar Frankrijk, die in dat geval helaas genoegen zal moeten nemen met brons). En tout cas, hier zijn een aantal goede en minder goede redenen waarom ik Canada zo waardeer.

1. Als “echte Hollandse” kan ik het niet negeren dat Canada best betaalbaar is. Toegegeven, vliegtickets zijn niet goedkoop. Maar eenmaal daar valt het allemaal best mee; de Canadese dollar is immers niet zo sterk als de Amerikaanse. Voor zo’n 30$ per nacht heb je – als student of niet-veeleisend persoon – een prima eenpersoonskamer. De mijne had zelfs een koelkast, die ik volstouwde met salade, waardoor ik flink kon besparen op eten. Alcohol is er overigens wel afgrijselijk duur – dus heb ik geprofiteerd van de borrel op het congres. Boeken daarentegen zijn minder duur dan in Nederland, dus ik kon mijn geluk niet op!

2. M&M’s met amandelen, need I say more

Jammie!

3. Canada is een van de meest milieuonvriendelijke landen ter wereld. Ik vond het daarom nogal paradoxaal om te zien dat de Montréalais zo trots zijn op hun “Mont Royal” – die overigens ontworpen is door dezelfde man die Central Park in New York ontwierp. Gebouwen in de stad mogen volgens de wet niet hoger zijn dan de berg – het is eigenlijk maar een heuvel. Voor een stukje natuur hoef je de stad dus niet eens uit. Doe je dit echter wel, dan ben je met een klein halfuurtje in een totaal andere wereld!

Uitzicht op Montreal vanaf Parc du Mont Royal

4. Maple sirup (sirop d’érable, ahornsiroop)! Pure liefde! Schrikbarend duur bij de Appie, maar in Canada overal te verkrijgen (afhankelijk van de kwaliteit in verschillende prijsklassen). Heel lekker op een pannenkoek, crêpe, ijs of een broodje met brie en walnoten! En de Canadezen maken er ook fantastische koekjes van: maple cream cookies.

5. De “maples” (esdoorns) worden in de herfst prachtig rood!

Herfstkleuren in Montréal

In de herfst krijg je dan ook prachtige parken en landschappen!

Herfst in Canada

(Overigens schijnen de andere seizoenen in Canada ook zeer de moeite waard te zijn.)

6. Naast de wisselwerking tussen natuur en cultuur, kenmerkt Canada zich ook door een mengelmoes van Amerikaans en Europees. Vooral de Franse invloeden zijn goed zichtbaar in het oostelijke deel van Canada. In Québec bijvoorbeeld getuigt de stadsmuur – Québec is hiermee de enige Noord-Amerikaanse stad met een stadsmuur – van een rijk historisch (en koloniaal) verleden. Laten we overigens ook niet vergeten dat zowel het Engels als het Frans officiële talen zijn in dit fantastische land.

7. Ik meldde het al eerder; ik beroofde een aantal boekenwinkels in Montréal. Canada heeft veel geweldige literatuur voortgebracht en is daar gezien het aantal boekenwinkels volgens mij erg trots op. Een paar goede leestips: Michel Noël, Virginia Pésémapéo Bordeleau, Natasha Kanapé Fontaine, Jean Désy, Anne Hébert, Yves Thériault, Alice Munro et cetera.

Ik hoop misschien volgend jaar een semester in Canada te gaan studeren (of anders in de VS) en zou ook heel erg graag rondreizen door het “dichtbevolkte” Oosten, de bekende steden uit het Westen (Vancouver, Calgary) en – avant tout – de natuur in het hoge Noorden. Zijn jullie al eens in Canada geweest (tips zijn welkom)? Trekt Canada jullie aan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s