Paris, je t’aime

Parijs. De stad van de 324 meter hoge Eiffeltoren, de in 1836 voltooide Arc de Triomphe, het Louvre waar maar 10% van de gehele collectie wordt tentoongesteld, de Tour Montparnasse met de snelste lift van Europa (196 meter in 38 seconden), de fameuze Moulin Rouge, de Sacré Coeur opgericht ter herdenking aan de doden die vielen tijdens de Frans-Duitse oorlog en de Notre Dâme met zijn niet afgebouwde torens. De stad die werd gebouwd rond l ‘île de la cité en die werd gebouwd op zeven heuvels waarvan de hoogste, Montmarte, slechts 130 meter hoog is. De stad die bestaat uit twintig arrondissementen die geordend zijn in een spiraalvorm.

Parijs. De stad die mijn hart veroverd heeft. Overal hoor je Frans. Overal zie je Frans. Op iedere hoek van de straat en ieder gebouw daartussenin vind je wel een typische Franse bakker of cafeetje. Ieder cafeetje of bakkertje ziet er anders uit en toch zijn ze allemaal hetzelfde door de francité, hun fransheid. De Franse sfeer is overal duidelijk aanwezig. Tussen die tientallen cafés en boulangeries tref je ook de meest schattige, stoffige boekenwinkeltjes aan. Daarnaast kun je niet om het krankzinnig aantal souvenirwinkeltjes, die allemaal hetzelfde verkopen, heen. (Stiekem vind ik het toch leuk om bij elk van die winkeltjes even binnen te lopen en veel te veel geld uit te geven aan een muziekdoosje die wel twintig keer op een dag voor me moet spelen). Verder vind je hier en daar ook een crêperie (een crêpe met nutella is een echte aanrader, maar charmant eten is er niet bij. Neem deze dus niet op je eerste date). Midden op het plein zit een tiental schilders te schilderen, terwijl een groepje opgewonden Japanners foto’s aan het schieten is, terwijl er nadrukkelijk staat aangegeven dat dit niet mag. Elders in de stad is het eerste wat je ziet als je weer boven de grond komt na een tripje met de metro, een soort niet overdekte Intratuin. En, hoe kan ik het niet noemen, er is een brug die volhangt met sloten van ieder koppel dat elkaar eeuwige trouw heeft beloofd in de stad van de liefde. En de Seine, die vol ligt met sleuteltjes van deze sloten, stroomt elegant door de stad.

Parijs. De stad die iedereen gezien moet hebben. Waar iedereen op zijn minst een keer moet zijn geweest (vaker is natuurlijk nog beter). De stad waarvan ik denk dat maar weinig mensen de charme niet kunnen zien. Parijs. De stad die voor altijd mijn hart heeft gestolen ondanks de drukte.

Paris, je t’aime.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s