“Ik ken Frans wel, Frans kent mij niet”

“Wat studeer je?”
“Frans”

Vaak dezelfde vraag en vaak hetzelfde antwoord die gepaard gaat met een verbaasde blik. Oké, ik weet dat een studie Frans – of om het mooier te laten klinken: Franse taal en cultuur- niet echt gebruikelijk is. Dat blijkt wel uit ons recordaantal eerstejaars op de RU. Maar liefst zeven enthousiastelingen doen zich te goed aan grammatica, cultuur, literatuur en taalkunde. Maar hé, wie heeft er nou wel eens gehoord van econometrie, aquatische ecotechnologie en geodesie? Vergeleken met dit lijkt Frans opeens heel normaal.

 “Is het niet saai om een taal te leren?”

Zucht,  nee, dat is niet saai. Integendeel. De studie heet officieel niet voor niks Franse Taal en Cultuur. En als we nog preciezer kijken, dan is deze studie in Nijmegen een onderdeel van de stroming Romaanse Talen en Culturen. Dus ik studeer niet alleen Frans, nee, ik word een romanist. Wat ik hier mee moet, is me nu nog niet duidelijk (maar volgens mij lieftallige docent letterkunde heel belangrijk). Maar wat wel duidelijk is, is dat deze studie meer is dan alleen grammatica, woordjes leren, luisteren en spreken. Het gaat om het doorgronden van de huidige Franse cultuur, door onder andere de taal te leren , maar ook door de geschiedenis te leren en de literatuur te lezen. We kijken niet vanuit de Hollandse bril naar de Verlichting. Les Lumières betekende  nog veel meer voor Frankrijk, dan voor Nederland. Ik kan nu een hele uiteenzetting gaan geven, hoe wat en waarom dat zo is, maar dat is niet van belang. Waar het me om gaat, is dat elke willekeurige talenstudie (want ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor Engels, Nederlands, Duits, Grieks, Latijn, Arabisch en dergelijke geldt) veel meer is dan het leren van een taal.

“Ga je dan later het onderwijs in?”

Zucht, nee. Vooruit, dat antwoord moet ik een beetje relativeren voor mijn geval. Tot nu toe is ‘Mijn Plan’ om lerares te worden in Frankrijk en daar te trouwen met de vrouw van mijn dromen. Mijn Plan is echter niet heilig. Ik kan zoveel meer doen dan dat. Ik kan bij een vertaalbureau gaan werken, of een tolk worden (dat schijnt goed te verdienen) en in de bedrijfswereld staan ze te springen om tweetalige mensen. Keuze genoeg dus. Dit gegeven hoorde ik al toen ik in de vierde klas naar de voorlichting ging. De voorlichter , die nu mijn tutor en leraar is, vertelde toen dat hij van zijn groep de enige was die het onderwijs in was gegaan.

“Oké, uhu”

Het moge duidelijk zijn dat mijn blog van vandaag een pleidooi is voor de mooiste studie die er bestaat. En het is tevens een vraag aan iedereen om niet zo ‘kleingeestig’  te kijken naar een studie waarvan men niet eens wist dat deze bestond. En daarbij: iedereen heeft toch zijn eigen voorkeur. Ik ben blij dat ik geen econometrie, aquatische ecotechnologie of geodesie doe. Wat dat ook moge zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s