FR vs. NL – De supermarkt

(20 februari 2014, Tours)

Boodschappen doen is altijd een van mijn favoriete karweitjes geweest. Thuis eerst de Bonusfolder doorspitten op goede aanbiedingen, aan de hand daarvan beslissen wat ik de hele week wil eten, lijstje maken en dan ben ik klaar om te gaan. Gewapend met mijn groene rugzak en één of twee plastic AH-tassen (ligt eraan of ik gewoon honger heb of berenhonger) wandel of fiets ik naar de Appie 400 meter verderop. De AH XL welteverstaan. Zolang je er niet met Pasen of Kerst komt, is het een prima plek om rond te slenteren en je boodschappenmandje (op wieltjes) vol te laden. Vermijd de boodschappenwagentjes; daarmee ben je veel minder wendbaar en daar passen teveel lekkere dingen in, die vervolgens niet in je tas en je buik passen.

In Frankrijk hebben ze geen Albert Heijn. Maar wel heel veel andere supermarkten. Bij mij in de buurt, kwartiertje lopen of vijf minuten met de bus (meestal ben ik zo lui dat ik de bus neem), vind je Leclerc. De winkel is niet zo groot en de groenteafdeling is zo klein dat ik er de eerste keer bijna van moest huilen. De kassa’s zijn vreselijk. Ik snap nu ook waarom ze het hier faire la queue noemen: je gaat niet even staan wachten, het is iets wat je doet. Acties als ‘Vijfde in de rij, boodschappen gratis’ kennen ze hier niet. Daarenegen is ‘Er zijn nog tien wachtenden voor u’ hier niet vreemd. De caissières worden duidelijk niet beoordeeld op scansnelheid, wat gelukkig wel ten goede komt aan de klantvriendelijkheid. Ze zijn altijd in voor een praatje en ik ben al getuige geweest van de meest hilarische gesprekken.

Ik blijf me hier ook verbazen over de uitgebreidheid van de kaasafdeling, die is echt enorm. Als ik een keer tijd over heb, zal ik tellen, maar het zou me niks verbazen als ze zo’n 100 verschillende soorten en merken kaas hebben hier. Bizar! En ze hebben geen eens gewoon een stukje jongbelegen voor me. Mijn favoriete plekje bij de Leclerc is de visafdeling. Elke keer als ik daar ben loop ik er speciaal voor naar het verste hoekje in de winkel. Niet omdat de geur me zo aantrekt, maar omdat ik het zo leuk vind dat ze hier de vis vers in de winkel hebben liggen. Zoals wij het in Nederland op de markt kopen, zo verkopen ze het hier in de supermarkt. Ik denk dat hier al menig mens zijn been heeft gebroken, omdat ze uitglijden over de altijd aanwezige grote plas water (door smelten van het ijs wat de vis goed houdt). Telkens weer ontdek ik nieuwe soorten vis en schaaldieren, maar op af en toe een stukje zalm na koop ik eigenlijk nooit wat. Oesters bijvoorbeeld, zijn duur. Daarnaast zou ik niet weten hoe ik ze klaar moest maken en met dat beetje keukengerei wat ik hier heb, krijg ik ze vast ook niet open. Mijn liefde voor de visafdeling blijft dus redelijk oppervlakkig.

De meest verrassende en avontuurlijke supermarkt is toch wel de Carrefour. Dat is een begrip onder de buitenlandse studenten. Voor mij is de dichtstbijzijnde Carrefour nog best een eindje weg, maar je kunt er rustig een daguitstapje van maken (en om de dag compleet te maken ligt de Ikea er tegenover). Boodschappen doen bij de Carrefour als je even een doosje eieren nodig hebt, zou ik je niet aanraden, maar als je de tijd hebt is het een feest om er rond te slenteren. Deze Appie XXXXXL verkoopt niet alleen voedingswaren, maar ook DVD’s, boeken, televisies, tablets, fietsen et cetera. Je kijkt er je ogen uit en het is onmogelijk te vinden wat je zoekt, maar wees niet getreurd: je komt altijd met iets thuis. De visafdeling is hier enorm, maar als je gefascineerd naar al die vis staat te kijken, is er altijd een medewerker die grappig probeert te zijn en je wilt laten schrikken door een vis te laten bewegen. Sorry jongens, maar daar trap ik niet in!

Mijn favoriete supermarkt is de Simplymarket. Deze winkel is zo fantastisch simpel. Ze hebben een logische winkelindeling, alles is zonder veel moeite te vinden, de kassa’s zijn redelijk snel en ze hebben een goed assortiment. Helaas verkopen ze geen gesneden brood, maar ze hebben er wel lekkere pains au chocolat, heel veel verschillende soorten Schweppes, Lays-chips met pestosmaak (pure liefde) en… als klap op de vuurpijl… Hollandse kaas! Tien punten voor de Simply: simply the best.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s