Dit was mijn 2014

Meestal tik ik in december wel een stukje over alle hoogtepunten van dat jaar. Of in januari over wat ik hoop te bereiken in het komende jaar. Ik concludeerde net dat ik dat vorig jaar vergeten ben, waarschijnlijk vanwege mijnexcitement voor Frankrijk. Op de blog van mijn nichtje Marieke zag ik haar eindejaarsoverzicht met een lijstje met vragen langskomen. Goed idee, zo vergeet ik – hoop ik – minder van al dat leuks te melden. Komt ie dan!

Wat heb je in 2014 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
Parachutespringen! Ik heb er uitgebreid over geblogd, maar ik kan er over blijven doorratelen. De adrenaline begint al weer te stromen als ik er aan denk! Het is by far een van de coolste ervaringen van 2014 – en mijn leven tot nu toe.

Verder deed ik een cursus Hoopdance – jep hoelahoepen – bij het sportcentrum. Echt een enorme feel good sport. Later deed ik een cursus squash, ook erg leuk! En ik probeerde een cursus Kettlebell, waar ik me na één uurtje les – gevolgd door drie dagen godsgruwelijke spierpijn – snel weer uitschreef.

Ik bezocht wel twee keer de Gay Pride. Van de zomer in Amsterdam, waar ik met Jorien bootjes keek en een beetje door de stad slenterde. In het voorjaar liep – of nouja: strompelde op mijn krukken – ik mee met de Gay Pride in Tours, super goede sfeer en fantastisch om mee te maken: een onderdompeling in het gayleven in Frankrijk.

Welke landen heb je bezocht?
Ik deed nog iets anders wat ik nog nooit had gedaan: ik vertrok voor langer dan een week naar het buitenland. Voor zes maanden emigreerde ik naar Tours (in La douce France uiteraard) en het was fantastisch!

Wat zijn je favoriete momenten van 2014?
Het verjaardagsfeestje wat ik in Frankrijk vierde. Ontzettend fijn om met al mijn lieve nieuwe vrienden Hollandse hutspot en pannenkoeken te eten en een toernooitje spijkerpoepen te doen in de oranje keuken.

Verder heel veel momenten met oude en nieuwe vrienden! Amanda die telkens vergat dat Engels niet mijn moedertaal was en daar achter kwam als ik midden in de nacht iets minder vloeiend babbelde. Mijn dates met de Amerikanen, Roemenen, Fransen (en nog veel meer…) bij La Guingette aan de Loire in Tours. De uitstapjes naar La Rochelle, Bordeaux, St Malo en Mont St Michel die ik maakte met Rebecca. Alle kastelen die ik bezocht met Amanda, Miranda en Michele. Gay Pride in Tours. Alle welkom-thuis-afspraakjes met mijn vrienden in Nederland.

Kerst met de familie, die ik (vaak) al tijden niet had gezien. Diploma-uitreiking met Dana, Maurice, Cécile en vele anderen. Sporten met Eline. Spelletjes spelen met huisgenootjes.
De lijst is lang!

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
Het behalen van mijn bachelordiploma. In Frankrijk haalde ik bij een aantal super leuke vakken (Littérature jeunesse en Livre illustré bijvoorbeeld) de studiepunten die ik nodig had voor de buitenlandminor. Het schrijven een mijn bachelorwerkstuk schoot er in Frankrijk nogal bij in, omdat ik vooral veel leuke dingen deed. Uiteindelijk bedacht ik me begin mei dat het toch eens tijd werd. Na 2,5 maand doorbikkelen op de universiteit (in de zomervakantie) kon ik hem in augustus dan toch inleveren en mocht ik in november mijn diploma in ontvangst nemen. Stiekem ben ik daar best trots op:)

Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2014?
Ik ben niet echt een knuffelkont, maar ik heb toch een hoop geknuffeld met veel verschillende mensen: in Nederland toen ik in januari vertrok, in Frankrijk toen iedereen daar afscheid nam, in Nederland weer toen ik terug kwam.

Ben je verliefd geworden?
Nope en ik vind het heerlijk rustig!

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
Mijn Nikon D3200! Ik had wat geld van mijn Erasmusbeurs achter gehouden voor een vakantie toen ik in Frankrijk zat (mijn plan was een weekje Tours-Dublin-Edinburgh-Oslo-Parijs-Tours), maar het feest ging niet door vanwege mijn blessure. Dus besteedde ik dat aan een nieuwe camera die al zo lang op mijn verlanglijstje stond. Hij is echt super fijn en foto’s maken wordt steeds leuker!

Wat is het beste dat je dit jaar hebt gekocht?
De bovengenoemde camera en mijn saute en parachute. Allebei niet goedkoop, maar het was het helemaal waard!

Wat stond er op de uitjeskalender?
Ik heb extreem veel uitjes gedaan dit jaar. Ik bezocht kastelen in Chambord, Chenonceau, Amboise, Ussé, Blois, Azay-le-Rideau, Villandry, Chinon en Saumur. Ik ging tot drie keer toe naar Parijs: mijn zusje opzoeken die daar met school was, met Renée en Marieke twee nachtjes Parijs (gevolgd door twee nachtjes bij mij in Tours), en ik ging een dagje alleen op en neer voor de show van Riverdance. Prachtig! Met Amanda ging ik een week op vakantie naar Toulouse, Bordeaux en Poitiers. Met Rebecca ging ik – wederom – naar Bordeaux, La Rochelle, St. Malo en Mont St. Michel. Met Eve ging ik naar het Bal Renaissance in het stadhuis van Tours, een van de hoogtepunten van mijn half jaar in Frankrijk.

Weer terug in Nederland ging ik een weekendje naar Renée in Groningen. Ouwehands dierenpark met Tom en Lieke. Een dagje Amsterdam met Karlijn, Julia en Max stond ook op het programma. Met mijn ouders en zusje ging ik een dagje shopje in Den Bosch, onze jaarlijkse Kerstvakantie-sale-winkelen.

Ik ging ook bijzonder vaak naar de film: La belle et la bête (mooi gemaakt), Le cour de Babel (interessante docu), Babysitting (lekker lachen), de Hobbit (veel afgehakte hoofden, maar een goede afsluiter), Samba (erg goed, zelfs na de hoge verwachtingen), Bon Dieu (erg amusant) en Une nouvelle amie (prachtig!).

Welke concerten bezocht je in 2014?
Geen concerten dit jaar. Maar ik ging wel naar een show van Riverdance. Afgelopen jaar vierden ze hun 20-jarig bestaan en de show bevatte dan ook alle klassiekers. Ik had mijn ticket al geboekt toen ik nog in Nederland was, dus nam ik in m’n eentje op de vierde rij voor het podium plaats en genoot ik met volle teugen van het prachtige spektakel!

Wat deed je op je verjaardag?
Ik had volleybaltraining in Parijs, ging in mijn uppie uit eten bij mijn favoriete crêperie in Tours en ging ’s avonds uit mijn vrienden om vervolgens om half 7 ’s ochtends de eerste bus naar huis te nemen. Geslaagde dag! Mijn verjaardagsfeestje vierde ik twee weken later met al mijn vrienden in Frankrijk. Thema Holland!

Waar heb je om moeten huilen?
Afscheid nemen van mijn vrienden in Frankrijk, elke keer weer. Ik heb heel veel traantjes weg moeten pinken toen ik zelf weg ging uit Tours. En als ik door mijn fotoalbum blader, moet ik nog heel vaak een brok in mijn keel weg slikken.

Waar werd je heel erg blij van?
Afronden van mijn scriptie, bachelordiploma in ontvangst nemen en La France!

Wat had je vaker of meer willen doen?
Ik had best nog wat meer willen reizen, ik heb het reisvirus helemaal te pakken de laatste tijd!

Wat had je minder willen doen?
Stressen! Vooral aan het begin van mijn master moest ik erg wennen aan al het Nederlands, wat de nodige stress met zich meebracht. Maar nu staan er nog vooral leuke dingen op mijn studieprogramma, erg fijn.

Heb je iemand gemist?
Ik mis momenteel vooral mijn vrienden uit Amerika (Amanda, Miranda en Ian), Roemenië (Ana) en Canada (Heidi). Met hen heb ik veel leuke, emotionele, spetterende, intieme momenten beleeft in Frankrijk. Ondanks dat ik regelmatig met hen Skype, mis ik ze nog steeds.

Wat is het belangrijkste dat je in 2014 geleerd hebt?
Do what you love and love what you do! Dit is mijn nieuwe levensmotto.

Geef 2014 een cijfer van 1-10.
2014, je was ontzettend prachtig, maar niets is perfect: 8,5!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s