Amor in Roma

Nadat ik twee jaar geleden in Rome was geweest met school, heb ik terug in Nederland een boek gekocht met de titel ‘Amor in Roma’. Nou moet ik eerlijk bekennen dat het boek nog steeds ongelezen in de kast staat (net zoals vele anderen in de wachtrij), maar dat neemt niet weg dat ik toen tot over mijn oren verliefd werd op Rome. Oké, ik houd van overdrijven, vooral wanneer ik schrijf, maar Rome is een prachtige stad. Het Colosseum is gigantisch, de verschillende fora (Romanum, Boarium) laten het oude Rome herleven, de Vaticaanse musea met de Sixtijnse kapel zijn adembenemend mooi, het Pantheon heeft een prachtige lichtinval, muntjes gooien in de Trevifontein mag niet ontbreken, een drankje op het sfeervolle Piazza Navona is duur maar gezellig en  de tientallen kerken, waaronder de Sint Pieter, de San Clemente en de Santa Maria Maggiore zijn prachtig. En dit alles heeft nog meer romantische sfeer als het nacht is. De Trevifontein is super romantisch en de Spaanse trappen is de place-to-be voor de jeugd.

Maar naast al deze superbekende dingen zijn er nog veel meer prachtige plekken. Ik ben inmiddels al weer een week bezig met mijn studie, maar de week ervoor was ik in Rome met een hele gezellige groep vooral vreemde mensen die ook allemaal meedoen met het Honours Programma. Van ons werd verwacht dat we daar een rondleiding van 2-3 uur hielden op plekken die niet zo bekend waren. Zo moest ik een rondleiding geven in de wijk San Lorenzo, waar zich ‘La Sapienza’, de grootste universiteit van Rome, bevindt. Volgens onze bronnen was deze wijk een levendige buurt waar naast studenten ook veel kunstenaars zich vestigden, maar dat viel vies tegen. De universiteit is naar mijn mening niet erg charmant met zijn fascistische stijl en de wijk zelf is ook niet echt mooi te noemen, ik zou het zelfs oude zooi willen noemen, maar dat terzijde. De kerk, San Lorenzo fuori la mura, is wel mooi. De kerk heeft nog een aantal mozaïeken uit de 7de eeuw, maar door de bombardementen is ook een deel van de oude kerk verwoest. Naast deze mooie en simpele (voor Rome dan) kerk, bevindt zich het Campo Verrano, een enorme begraafplaats, waar ook aantal bekende Italianen begraven liggen. Ik kan jullie vervelen met wat feitjes over deze begraafplaats, maar liever vertel ik over de sfeer. Het is een begraafplaats, dus hangt er wel een beetje een dodensfeer, maar het is er prachtig met luxe graven, maar ook hele simpele. Er is heel veel groen en het lijkt bijna alsof je door een park loopt. Hier en daar zie je mensen de graven bezoeken. Er zijn weinig toeristen, dus is het allemaal nog heel puur. Toen ik met mijn groepsmaatjes op de begraafplaats was om de rondleiding voor te bereiden waren er twee nonnen aan het bidden bij een graf met een twintigtal fotootjes van nonnen. Het zangerig bidden van deze nonnen bracht een mooie sfeer met zich mee. Wat dan weer een enorme afbraak gaf aan de sfeer, was het feit dat er auto’s over de begraafplaats reden en tot mijn grote verbazing stopte er zelfs een bus. Niet ervoor, nee, midden op de begraafplaats.

Op een van de andere rondleidingen stapten we ergens een kerkje binnen, die overigens niet bij de rondleiding hoorde, maar er wel schattig uitzag. We werden begroet door een klein Italiaans mannetje die iets teveel pasta van di mama had gegeten en zijn broek had opgetrokken tot zijn kin. Deze schattige oude Italiaan sprak natuurlijk geen woord Engels en probeerde ons toen met handen en voeten uit te leggen dat we op moesten letten voor zakkenrollers. Natuurlijk was deze machtige kerel niet het enige interessante in de kerk, er waren prachtige, hele moderne muurschilderingen en een heel mooi, beetje kitch, beeld van Maria. Ook hier was het toerisme nog niet doorgedrongen en dat zorgde wederom voor een prachtige sfeer.

Ik merk dat ik telkens weer vertel over begraafplaatsen en kerken met sfeer. Rome is in zijn geheel sfeervol, maar de mooiste sferen zijn te vinden op plekken waar het toerisme nog niet de overhand heeft genomen en vaak is dat in kerken. Ik probeer me te herinneren hoeveel kerken ik wel niet heb bezocht en ik tel er nu al acht en dan ben ik er vast nog een aantal vergeten. Over de mooiste zal ik jullie in mijn volgende blog nog wat vertellen, want die is een blog opzich waard. Die kerk was het toppunt en het dieptepunt van de Romereis, maar daarover dus later meer.

Een andere aanrader wat betreft dingen die niet zo super bekend zijn, zoals het Colosseum en het Pantheon, is CineCittá. Hier werden een heleboel films opgenomen, maar tegenwoordig is dit minder. Dat neemt niet weg dat het een leuk uitje is en totaal iets anders dan al dat klassieke. Het park was extra leuk door de hilarische rondleiding. De manier waarop de informatie werd overgebracht was geweldig, vooral toen het over dode mensen bij de wagenrennen ging, maar dat terzijde. Het park is leuk, maar je moet dan ook wel echt achter de schermen gaan. Dat maakt het nog cooler. Er is dus een standaard set waar je een rondleiding van een uur krijgt. Dan loop je dus gewoon over de set van de serie ‘Rome’ (2005-2007) en een aantal films waarvan ik de naam weer vergeten ben. Het lijkt allemaal zo echt, totdat blijkt dat er geen geld uit de pinautomaat komt en de muren indrukbaar zijn (vandaar dat al die mensen in films ze kunnen doortrappen). We waren net een stel kleine kinderen, maar het was wel echt leuk.

Dus, om er een eind aan te brouwen, Amor in Roma. Romantisme vind je in Rome overal, vooral op toeristische plaatsen zoals de Trevifontein en vooral ’s nachts. Liefde vind je ook overal in allerlei vormen. Verliefde stelletjes in de stad, maar ook veel liefde voor God (zie ook mijn volgende blog) in de tientallen kerken en kerkjes. Mijn liefde voor Rome is enigszins bekoeld, maar het blijft een prachtige stad. De wauw-factor was een beetje weg en stiekem miste ik mijn liefde in Rome. Helaas, maar er kwam genoeg vervangende liefde en gezelligheid van al die nieuwe mensen, waardoor het toch een hele leuke week was! En een tip voor als je in Rome bent, bezoek niet alleen de grote bekende dingen, maar kijk verder dan je neus lang is en bezoek de wat kleinere onbekende dingen, die vergroten de Amor in Roma!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s