Stadsmeisje, mijn favoriete steden(trips)

Als ik op reis ga, is dat vaak een stedentrip realiseerde ik me laatst. Op zich is dat niet zo gek; zonder auto en openbaar vervoer ben je in de middle of nowhere toch een beetje verloren en beperkt, merkte ik afgelopen zomer op de camping in Frankrijk. Daarnaast duurt het vaak ook veel langer om op de plek van bestemming aan te komen: met een uur of vijf ben je vanuit Nederland wel in Parijs, terwijl je voor een gehucht zoals Laussac toch wel een uur of twaalf uit moet trekken. Ga je maar een paar dagen, dan is het vaak jammer om daarvan 24 uur aan het reizen te zijn. Kortom, ik maak graag stedentrips en dit zijn mijn favorieten.

Tours heeft een speciale plek in mijn hart veroverd toen ik daar zes maanden studeerde, woonde en leefde. Natuurlijk leer je de stad dan op een hele andere manier kennen, maar Tours is zeker ook de moeite waard voor een stedentrip of een langere vakantie. Place Plum’ is benoemd tot een van de mooiste pleinen van Frankrijk, vanwege de oude panden, de gezelligheid en knusheid in zomer en winter. Rondom het plein bevindt zich een wirwar aan straatjes met schattige boetiekjes, heerlijke crêperies (mijn favoriet: Le bigouden) en ijssalons. Vlakbij het Vieux Tours bevinden zich de grote moderne winkelstraten, de rivier de Loire en het Hotel de Ville op het bruisende Place Jean-Jaurès. De meeste musea bevinden zich ook in deze buurt en je kunt je er dan ook prima een paar dagen vermaken. Heb je meer tijd? Dan is het zeker de moeite waard om de vele kasten van het Loiredal eens te bekijken (deze zijn vanaf Tours goed te bereiken met auto, openbaar vervoer en een enkeling zelfs met de fiets). Tours maakt me heel happy!

In een andere prachtige stad in La douce France is Bordeaux. Een mix van het grote bruisende Parijs en het oude en gezellige Tours maakt dit tot mijn andere favoriete stad in Frankrijk. Als ik er een baan zou vinden, zou ik zo emigreren. Veel verschillende wijken zorgen voor veel variatie. Erg leuk voor stedentrips, maar ook voor wijnreizen (een wijnproeverij mag je hier eigenlijk niet missen). Het leukste plekje in Bordeaux (naar mijn mening dan): Le miroir d’eau, de waterspiegel. Vooral in de zomer is het heerlijk om hier aan de rivier een middag te vertoeven en zowel kinderen als volwassenen te zien spelen in de fontein!

Hoe graag ik ook naar Frankrijk ga, het Noorden trekt me ook heel erg aan! (Ik kijk dan ook heel erg uit naar mijn tripje naar Renée in Noorwegen over een paar weken). Begin dit jaar ging ik met Eline naar Stockholm in Zweden en wat een gave stad is dat! Het is er zeker niet goedkoop – fan zijn van het Noorden is niet goed voor je portemonnee –, maar het is zeker de moeite (en de centen) waard. Gamla Stan, het oude centrum heeft veel karakter door de gekleurde huisjes en de rondlopende straatjes. Een bezoekje aan Skansen, het grootste openluchtmuseum van Europa, en het Abba-museum (I know!) mogen niet ontbreken. Zelfs als je budget niet groot is, kun je je in Stockholm prima vermaken: met rondslenteren zie je al zo veel moois! Het is ook echt een photographer’s paradise: Stockholm bestaat uit allemaal kleine eilandjes en met waterweerspiegelingen kun je hele mooie plaatjes schieten!

Voor mijn laatste stad op het lijstje van favorieten verlaten we Europa en steken we de Atlantische Oceaan over naar Canada, want daar ligt Montréal. Het is dat ik hier studeer (en de universiteiten in Montréal en Nijmegen het me onmogelijk maken), maar anders was ik per direct geëmigreerd – gewoon niet meer terug gekomen na het congres. Hoewel de Amerikaanse invloeden heel duidelijk zichtbaar zijn (wolkenkrabbers, een MacDo op elke hoek van de straat), voelt het vaak ook nog erg Frans. Natuurlijk omdat het grootste deel van de stad Franstalig is, maar ook omdat het oude centrum veel Frans uitziende (oude) gebouwen heeft. De culturele en linguistieke mix tussen Engels en Frans, Amerikaans en Europees vind ik fantastisch. Montréal is de op een na grootste Franstalige stad ter wereld (na Parijs), maar het voelt helemaal niet groot aan. Must sees: het oude centrum, de boulevard aan de rivier Saint Laurent, McCordmuseum (met een hele goede expositie over de autochtone bevolking van Canada), Mont Royal (je bevindt je midden in de stad, maar waant je op het platteland en pleine nature). Vanuit Montréal ben je ook makkelijk in steden als Toronto, Ottowa en Quebec (Quebec en omgeving zijn trouwens ook echt een aanrader). Fantastische stad!

Ik ben altijd in voor nieuwe stedentrips: wat zijn jullie favorieten en aanraders?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s