Life gets better together en meer

Toen ik de vorige keer mijn column schreef, heb ik er bewust voor gekozen om niet de hele gangbare (Nederlandse) term LHBT te gebruiken, maar LGBTQI++. Ondanks dat deze afkorting eigenlijk Engels is, denk ik dat deze veel beter de verscheidenheid aan identiteiten weergeeft. Wat ik verwachtte, gebeurde, er kwamen vanuit verschillende hoeken vragen naar de betekenis van deze term. Ik zal een poging doen om ze uit te leggen, maar houd wel in je achterhoofd dat definities niet sluitend zijn en dat er discussie mogelijk is over de wel of niet in te sluiten letters en identiteiten. Dus discussieer er na het lezen van deze ietwat informatieve column vooral op los!

Laten we bij het begin beginnen. De L staat voor lesbian (lesbisch), de G voor  gay (homo), de B voor bisexual (biseksueel). Ik neem aan dat het overgrote deel van de lezers me tot zover wel kan volgen. Persoonlijk denk ik ook dat in de Nederlandse maatschappij, deze identiteiten het bekendst zijn en het meest geaccepteerd (ook al kan het nog altijd beter).

De T zal waarschijnlijk bij meer mensen vragen oproepen. T is voor transgenders, transgenderisme Transgendermensen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis bij de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die gegeven zijn bij de geboorte. Zo kan iemand die de uiterlijke kenmerken heeft van een vrouw, zich van binnen een man voelen. Deze persoon kan eventueel beslissen om zich te laten ombouwen, maar dit is een persoonlijke keuze en geen vereiste. De officiële naam is genderdysforie. Transgenderisme is relatief onbekend en wordt in het algemeen minder geaccepteerd dan de LGB-groep. Dit blijkt ook wel uit het frappante feit dat, terwijl ik dit schrijf, Microsoft Word de woorden transgender en genderdysforie met een rood lijntje onderstreept.

Misschien wel mijn favoriete letter in LGBTQI++ is de Q, deze staat voor queer. Het geven van een definitie van queer  is erg lastig, maar ik vind zelf de ‘alles behalve hetero cisgender’ een fijne beschrijving. Hetero dat inhoudt dat je je aangetrokken voelt tot mensen van het andere geslacht. Cisgender wilt zeggen dat je sekse, je biologische geslacht, overeenkomt met je gender, hoe je je van binnen voelt. Queer is dus een heel breed begrip, een parapluterm. Misschien vraag je je dan af waarom moet dat in de afkorting staan als LGBT daar al onder vallen… Ik zou zeggen omdat het nog veel meer omvat dan dat. Een regenboog bestaat uit een aantal kleuren: rood, geel, groen, oranje, blauw, paars. Maar er zijn nog heel veel tussenschakeringen die veel lastiger in een woord te vangen zijn. Queer is een term die al deze tussenschakeringen omvat en daardoor, volgens mij, zeker in een plek verdient in de LGBTQI++.

De laatste letter, de I, staat voor intersex,  interseksualiteit. Het lichaam van iemand bevat dan zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Dit kan uiterlijk zichtbaar zijn (denk: vagina en penis), maar het kan ook innerlijk zijn (denk: eierstokken) of genetisch (aanwezigheid van X en Y chromosomen). Hoewel interseksualiteit vaak als een lichamelijk iets wordt beschouwd, draagt het vaak ook gender-issues met zich mee. Vroeger noemde men interseksualiteit hermafrodie, maar tegenwoordig wordt dit soms als beledigend opgevat en vaak als niet-accuraat, omdat dit het genderaspect buitensluit.

Met de tot nu toe beschreven LGBTQI worden er heel veel identiteiten ingesloten, maar om het begrip open te houden wordt er + (of ++) toegevoegd. Een ieder die zich niet op zijn gemak voelt bij een van de andere noemers hoort er toch bij. Wat blijft er nog over aan identiteiten vraag je je misschien af? Identiteit is een hybride fenomeen en er zijn dan ook ontelbaar veel soorten en noemers. Er zijn veel grijze gebieden en ik denk dat alles gevangen kan worden in de term LGBTQI++, daarom hanteer ik sinds kort het liefst deze term. Hoewel LGBT ook wel wat heeft, want: Life Gets Better Together.

(Deze column werd al eerder hier gepubliceerd.)

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s